30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Серед порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». Починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, що був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему.

За оцінками експертів щорічно 2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з цим зіткнулась і Україна.

На сьогодні проблема боротьби з торгівлею людьми (особливо жінками) стала надзвичайно актуальною для нашої держави. Україна, як і більшість країн Центрально-Східної Європи, вже має досить тривалий сумний досвід втрати значної кількості жінок і дівчат, вивезених з її території за кордон, де вони стають жертвами різноманітних методів та форм експлуатації, найпоширенішою з яких є примушення до заняття проституцією.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

1. Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;

2. Вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;

3. Вас примушували відробляти неіснуючі борги;

4. Вас втягнули у злочинну діяльність шляхом примусу, шантажу або насильства – є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами Національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0800 505 501 та Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800 500 335.

Будьте обережні, поважайте себе!
Кiлькiсть переглядiв: 170

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.